Brusetsvingen 10 , 1395
Hvalstad, Norge

Hvordan ivareta parketten best mulig?

Regelmessig og riktig gulvbehandling av alle typer gulv er en av de viktigste forutsetningene for et gulvs tilfredsstillende levetid og utseende. Det finnes også spesielle rengjøringsmidler for hver type gulvbelegg, samt viktige råd som bør følges under behandlingen. I denne artikkelen gir vi deg kunnskap om hvordan du bør ta vare på parketten din for å bevare parkettens opprinnelige kvaliteter flest mulig år.

Hovedprinsipper for riktig ivaretagelse av parkett

Hvis gulvet i huset eller leiligheten har parkett, er inneklimaet noe av det aller viktigste å få kontroll på – forsikre deg om at temperaturen ikke går ut av spennet 15 – 25 grader Celsius. Noen sansevieria vil kunne inspirere deg til å holde tempen trivelig både for deg, disse vakre luftrenserne og for parketten.

Luftfuktighet er også av avgjørende betydning. Når kaldvær melder sin ankomst utenfor, vil innendørs varmesystemer uunngåelig fortrenge mye av den gode luftfuktigheten vi har om sommeren. Dette fører til at sprekkene mellom parkettelementene utvides. Parketten mister også samtidig en merkbar del av sin opprinnelige skjønnhet. En luftfukter vil hindre en slik utvikling. Utvis stor forsiktighet når du driver våtrengjøring – for mye vann kan føre til uopprettelig skade på parketten.

Rengjøring av parkettgulv

Hva angår dagligdags rengjøring – husk å tørke parketten grundig. Vi anbefaler å fjerne støv og urenheter fra overflaten med tørkepapir eller mikrofibre. Skjøtene burde få mest oppmerksomhet – her kan du bruke en liten og myk klut av bomull samt en hårbørste for å spare tid.

Hovedrengjøring i parkettdekte rom fordrer at det brukes rengjøringsmidler tiltenkt disse gulvdekkene. Disse midlene må effektivt kunne fjerne de aller fleste urenheter. Fagfolk anbefaler å gjøre en slik behandling en til fem ganger i året. For å rengjøre elementene er det mest egnede hjelpemiddelet en støvsuger med et spesielt munnstykke. Ved dagligdagse uhell som søling av væske, bør denne tørkes opp med en tørr klut så raskt som mulig, for at væsken skal trenge inn gjennom porene og deformere parketten.

Pleie av lakkerte parkettelement

Våtrengjøring bør ikke finne sted tidligere enn to uker etter påføring av lakken. Bruk mykt stoff for å ta vekk flekker og støv. Urenhetene bør fjernes med forsiktighet uten sterkt press. Når det kommer til å fjerne smuss og å reparere riper, finnes det mange lett tilgjengelige hjelpemidler som raskt og enkelt kan hjelpe deg å ordne problemet.

Parkett med ytre belegg av olje-voks

Dette belegget ivaretas best ved skadeforebyggende tiltak. Du må aldri bruke pulvere eller andre midler med slipende effekt. Hvis det dukker fram synlige merker av mekanisk slitasje i parkettoverflaten, kan disse fjernes ved gulvsliping.

Til renholdet anbefales det å bruke stoff som ikke loer – mikrofiber eller flanell. Unngå brå bevegelser og overdreven kraftbruk for å unngå skader på belegget. Avslutningsvis, hvis du vil spare tid og unngå risiko kan denne oppgaven enkelt og trygt overlates til fagfolk ved at du kontakter et vaskebyrå i Oslo.

Del på sosiale medier: